Despre Rotary

PENTRU CONSTANŢA, UN ORAŞ MAI BUN!

Ne demonstrăm credinţa într-o organizaţie, într-o idee, într-un gând, convingere, prietenie prin dăruirea noastră totală şi neechivocă, rostind cu încredere şi mândrie: „Pentru Pace!”, „Pentru Dreptate!”, „Pentru Tine!”, „Pentru Rotary!”….”Pentru Constanţa, un oraş mai bun!”.
Este un toast pe care-l închinăm absolutului în care credem şi care ne uneşte, aducând aproape alţi semeni de-ai noştri, părtaşi şi ei la aceeaşi convingere, la acelaşi crez. Ne asumăm în totalitate acest „Pentru…!” tocmai pentru a adânci clivajul dintre noi şi ….restul, cei care nu înţeleg, nu acceptă şi nu împărtăşesc acelaşi crez cu noi.
Deplasând atenţia de la convingere, „Pentru…!”, la obiectul convingerii, „….Constanţa, un oraş mai bun!”, nu facem altceva decât să ne asumăm în totalitate exigenţa pe care cuvântul „bun” o manifestă şi complexul de stări, acţiuni, proiecte pe care le presupune.
De asemenea, rămânând în zona aceluiaşi registru stilistic poate fi evidenţiată şi mai departe condiţia dezvoltării cadrului social prin referirea la un derivat al cuvântului “bun” şi anume “bunăstare” (bogaţie, prosperitate). Perechea de la polul opus, starea de “sărăcie” (lipsă, mizerie, nevoie) reuşeşte să aducă în discuţie un factor important al dobândirii sentimentului de confort la care face trimitere slogan şi anume: situaţia financiară.
Banii joacă un rol crucial atunci când se vorbeşte despre îmbunătăţirea a ceva, ameliorarea unei situaţii şi creşterea într-o ierarhie valorică.
Nu putem vorbi de un mediu mai bun dacă nu relevăm resursele ce stau la dispoziţie pentru schimbarea unei situaţii care nu corespunde standardelor unanim acceptate de societate.
Desigur că partea materială nu reprezintă singurul pion în lupta cu nevoia umană de autodepăşire şi automodelare continuă.
Un alt derivat al cuvântului “bun” şi anume “bunătate” (blândeţe, blajinătate) face trimitere la o condiţie de această dată nu a unui mediu ci a identităţii umane fie ea singulară sau în cadrul unui grup social în care se desfăşoară. O dată cu dezvoltarea unui mediu prolific şi ofertant repercursiunile se revarsă fără dubiu şi asupra indivizilor ce îl ocupă. Progresul şi direcţia de înainte a reprezentat întotdeauna o necesitate umană. Dar această condiţie nu numai că funcţionează şi vice-versa, dar o implică totodată pe prima, atunci când oamenii se simt bine creeză în jurul lor un sentiment de echilibru şi armonie.
Şi atunci, rând pe rând, Constanţa devine un oraş al socialului, al aproapelui nostru, al celui care are nevoie de puterea noastră de a-l ajuta. Constanţa însăşi se transformă într-un proiect-mamut, compus din zeci de proiecte care trebuie să schimbe în mai bine fiecare fărâmă de viaţă din acest oraş, fiecare idee, fiecare dorinţă. Constanţa devine un conglomerat de idei care pot îmbunătăţi relaţiile dintre oameni, pot anticipa probleme şi pot găsi, în bunătatea care ne uneşte, calea pentru a lua atitudine şi a rezolva fiecare fărâmă de tristeţe, de neînţelegere şi de nefericire.
„Pentru Constanţa, un oraş mai bun!” designează un criteriu unitar de încredere şi ajutor, de devotament faţă de cel de lângă noi, faţă de noi şi faţă de alţii care ar găsi utilă o manifestare a intelectului în favoarea socialului.
„Pentru Constanţa, un oraş mai bun!” reprezintă capacitatea noastră de a ne face utili, mai mult decât nouă înşine şi fără a aştepta alte recompense cu excepţia mulţumirii din ochii celui căruia am putut să-i fim de folos, justificându-ne existenţa şi dându-i o formă de legitimitate.
Redând încrederea omului simplu, care se confruntă cu problemele vieţii cotidiene, putem evolua spre ce poate el face pentru comunitatea sa, cu ce poate ajuta pentru ca oraşul nostru să devină unul mai bun, mai prosper şi mai atractiv. De aici mai este doar un pas spre ameliorarea nivelului de trai al unei întregi comunităţi.
“Pentru Constanţa, un oraş mai bun!” este capacitatea noastră de a ne asuma credinţa într-o idee inovatoare care să cuprindă o îmbunătăţire, un progres, o creştere semnificativă care să genereze, în final, un sentiment de armonie şi de echilibru!
Concluzionând, vorbim despre ceva bun ca fiind ceva calitativ superior sau ceva transformat, metamorfozat într-o condiţie mai valoroasă decât anterior. Stabilind astfel premisele scopului, trebuiesc stabilite condiţiile şi factorii ce influenţează procesul devenirii fie că ţin de partea realistă: situaţia materială, fie că ţin de partea umanist-spiritulă a relaţiilor de tip afectiv-motivaţional a oamenilor.
Proiectul pe care vi-l propun are ca scop identificarea acelor soluţii de îmbunătăţire, a acelor oameni care pot pune în practică şi, nu în ultimul rând, proiectul propune un pas în faţă, un pas în faţa constănţenilor, o asumare directă a rolului Rotary în ajutorarea comunităţii.

Nimic nu putem realiza fara sprijinul dumneavoastra, al comunitatii din care faceti parte.
Va invitam sa fiti alaturi de noi, sa sprijiniti initiativele Fundatiei Rotary Club Constanta, sa participati alaturi de noi la oricare din intalnirile Fundatiei – care sunt publice – in orice zi de Luni, orele 19:00, in cadrul Hotelului Palace din Constanta, str. Remus Opreanu 5-7. Nu trebuie decat sa va anuntati prezenta cu 2 zile mai inainte, la tel 0720373111.

Va vom dezvalui din satisfactiile noastre de a fi buni romani, de a ne bucura alaturi de toti cei dragi noua cand obligatiile morale benevol asumate devin realitati in comunitatea in care cu totii, traim!

Va asteptam cu drag!
ROTARY CLUB CONSTANTA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *