„Toti ptr. Romania”

Stimati vizitatori, va invitam respectuos sa fiti alaturi de noi in dezvoltarea Proiectului pentru reabilitarea imaginii Romaniei in plan extern ! Orice sprijin, orice initiativa este binevenita!
Scurt istoric:
Miscarea umanitara Rotary (www.rotary.org) a aparut in USA acum cca. 106 ani, iar de atunci conceptul propriu de sprijin comunitar s-a multiplicat in toata lumea, astazi fiind in functiune cateva zeci de mii de astfel de fundatii ce inroleaza cca. 3 milioane de voluntari. Fundatia Rotary Club este orientata spre comunitatea locala in care activeaza.
Seriozitatea si modul de abordare pro-comunitar a permis ca acum multi ani, Rotary International sa fie declarata unica fundatie admisa in cadrul O.N.U. cu statut de membru permanent, statut echivalent cu al oricarui stat membru.
In Romania miscarea rotariana s-a materializat in 1993, cand prin hotarare de guvern s-a aprobat declararea fundatiei ca fiind una de utilitate publica; de atunci si pana astazi s-au dezvoltat in tara un nr. de cca. 90 de fundatii surori, ingloband un nr. de aproape 3.000 de voluntari. Programele de sprijin ale societatii civile romanesti derulate in perioada 1993-1996 au permis afluirea spre tara a cca. 4 milioane dolari SUA ; ulterior aceste sume s-au multiplicat – prin proiecte – de cateva ori in perioada de dupa 1996 si pana in prezent.
Fundatia Rotary Club Constanta a luat fiinta in 1996 iar de atunci s-a maturizat odata cu „cresterea ei naturala”:
Am inceput cu proiecte simple, de sprijin a unor persoane cu dizabilitati, sau din contra, a unor tineri de excelenta spre realizarea mai facila adezideratelor lor;
Ulterior am realizat ca e partinic sa sprijinim o persoana in loc sa sprijinim un segment de populatie aflat in aceeasi situatie;
Am ajuns ca dupa 15 ani sa initiem la Constanta si sa finalizam un proiect de succes, devenit international – o campanie antidrog – care astazi se multiplica in tari ca : Moldova, Italia, Germania, Austria, Grecia, Rusia, Elvetia, Ungaria, Bulgaria, USA. Campania are ca piesa centrala un film de prevenire a tinerilor de 14-18 ani a pericolelor la care se expun prin testarea fie si ocazionala a drogurilor.
Prin proiectul „Toti ptr. Romania” Fundatia Rotary Club Constanta si-a propus sa exploateze aceasta resursa putin evaluata si mai deloc folosita si anume, Fundatiile Rotary Club omoloage din toata lumea.
Ce avantaje ofera un astfel de networking? In aceste fundatii mult mai vechi decat cele deschise in Romania dupa anii ”90, sunt voluntari dintre cei mai dedicati activitatii lor, puternici si seriosi exponenti ai societatii civile ; apartenenta la aceasta organizatie se face prin candidaturi depuse si acceptate dupa o perioada indelungata de verificare morala si respectiv de asteptare; acest tip de relatii sociale sunt greu de realizat si mai ales de mentinut, desi sunt extrem de importante la orice nivel al societatii moderne.

COMUNITATEA BENEFICIARA:
Toate comunitatile romanesti din strainatate;
Comunitatile agregate si care functioneaza prin constituirea de asociatii etnice de sprijin local;
comunitatile unde se inregistreaza probleme sensibile cu responsabilitate a cetatenilor de origine romana;
Comunitatile unde nu sunt probleme cu incalcarea legilor, dar sunt bine reprezentate si coagulate social, comunitati care au dialog cu autoritatile locale, spre a le sprijini in fata natiunii gazda si a le consolida imaginea in fata vectorilor locali de autoritate;
Aria geografica: toate zonele geografice acoperite de Fundatia Rotary International, cu exceptia Chinei – unde Rotary nu s-a constituit inca; sunt vizate toate zonele in care exista comunitati romanesti semnificative, evaluate de M.A.E.
Tendintele actuale: a devenit o moda crearea de evenimente media negative Romaniei prin prezentarea faptelor reprobabile inregistrate sau doar presupuse a fi fost facute de catre cetateni romani, mult exagerat fata de realitatea propriuzisa. Acolo unde exista disolutia autoritatii statului (Italia, Spania) apar asfel de probleme. Unde statul reactioneaza ferm (Germania, Suedia, Norvegia) grupurile de nomazi cu pasaport romanesc raman in cadrul legal, fara a se remarca, ca si export semnificativ de criminalitate in zona.
Segmentul comunitatii: avand in vedere ca Rotary Club presupune voluntari de prin rang din comunitatea locala, credem ca beneficul de imagine adus comunitatii noastre este unul imens; in mod normal, legatura dintre personalitatile locale si grupurile de romani de succes este una greu de realizat, care presupune mult timp si efort din partea tuturor celor implicati.

DESCRIEREA SI ARGUMENTAREA PROIECTULUI:
Denumirea proiectului; cadrul general. Oportunitate; Proiectul se numeste „Toti ptr. Romania” si presupune realizarea unui film de promovare a imaginii Romaniei in lume. Cei 3.000 de voluntari din fundatia Rotary Club Romania sunt 3.000 de potential ambasadori ai tarii in exterior. Majoritatea sunt oameni de afaceri, profesori, doctori, personalitati care voiajeaza mult si care ne fac cinste prin atitudinea lor corecta si civilizata. Daca adaugam si inaltii functionari din M.A.E. reusim sa facem un mix puternic, capabil sa neutralizeze nefericitele evenimente mediatice pe care le vedem la televizor constant, atat pe posturile tv romanesti cat si pe cele straine. Toate fundatiile Rotary Club au legaturi de tip twinings cu fundatii omoloage din strainatate. Ne propunem sa folosim aceasta resursa imensa ca vector de sprijin al Romaniei. Acolo unde nu exista legaturi certe, statutul nostru de functionare al Fundatiei Rotary ne obliga sa acordam ajutor colegilor de oriunde ar fi ei, daca acesta ne este solicitat, in masura posibilitatilor noatre, evident. Putem inrola in acest proiect voluntari dintre cei 1,2 milioane de colegi din fundatiile omoloage de pe tot globul.
Prezentarea mediatica constanta a evenimentelor de tip „senzational negative” produce – conform cartilor – o audienta infinit mai mare decat prezentarea informatiilor pozitive.
Romania se lauda atat prin relatii prietenesti cu actorii de pe scena internationala, cat si prin relatii sensibile, uneori menite a justifica lipsa de implicare sau responsabilitate a diverselor autoritati ptr. Mentinerea legii din diverse tari.
Corelam aceste aspecte cu multitudinea faptelor reprobabile pe care le fac unii dintre cetatenii nostri care nu mai sunt filtrati de regimul vizelor din trecut. Acesti reprezentanti care ne fac de rusine constant prin relocarea activitatii lor ilegale in alte tari, facand imagine din cea mai defavorabila tarii noastre.
Scopurile si obiectivele programului/proiectului/actiunii
Sa transmitem prin intermediul Cluburilor Rotary de peste hotare , adevarata fata a Romaniei , sa subliniem valorile nationale , obiceiurile , varfurile profesionale , culturale si sociale Romanesti.
Sa descoperim zonele de conflict si sa incercam sa contracaram elementele negative ce aduc atingere demnitatii de roman
Sa promovam pacea si colaborarea internationala.
Sa ajutam la crearea unui mix pozitiv la adresa Romaniei, mix pe care Fundatia Rotary Club Constanta si-a propus sa-l initieze in acest an.
Suntem deopotrivă îndreptăţiţi şi mai ales obligaţi să acţionăm, folosind toate strategiile care ne sunt la îndemână pentru a ne proteja impotriva crearii unei atitudini negative asupra Romaniei, în vederea înfruntării presiunilor individuale şi colective specifice societăţii actuale.
Proiectul „Toti ptr. Romania” isi propune sa puna in evidenta alta categorie de romani, putin mediatizati, romani care atat in tara cat si in strainatate sunt exemple nobile ale societatii contemporane romanesti.
Practic, dorim sa realizam un firm documentar in care:
prezentam un numar de 7-10 romani de certa valoare profesionala recunoscuti in toata lumea;
scurta lor biografie va fi completata de cateva zone de interes turistic excluse din „itinerariul japonez”; acest lucru este menit a trezi curiozitatea celor care au mai fost in Romania si care prin contactul cu realitatea locala au devenit ambasadori onorifici ai tarii noastre in strainatate.

Etapele / metodele de realizare a programului / proiectului / actiunii
Stabilirea informatiilor ce trebuiesc introduse in acest film.
Stabilirea criteriilor de evaluare a personalitatilor romanesti demne de a fi mentionate in acest film;
Scanarea societatii romanesti, prin utilizarea tuturor Rotary Cluburilor din Romania, spre a nomina cate un exponent social local, in viata, care indeplineste criteriile rubricate mai sus;
Inrolarea unui partener media ;
Realizarea unui parteneriat media in vederea realizarii filmului si a mediatizarii proiectului la nivel national.
Identificarea si selectia unui nr. de 10 persoane din lista cadru de 40-60 personalitati romane propuse.
Identificarea unor zone de mare atractie turistica, a unor curiozitati locale, obiceiuri arhaice romanesti, eventual zone nepuse in valoare de pachetele turistice standard oferite de Romania.
Realizarea filmului propriu-zis care sa inglobeze valorile nationale contemporane, realitati si frumuseti geografice, obiceiurile ancestrale ale poporului roman (conservate in adevaratul sat romanesc).;
Multiplicarea acestuia in cca. 3.000 exemplare;
Stabilirea prioritatilor de actiune functie de factorul timp;
Nominarea unui responsabil de zona, din cadrul Fundatiei Rotary Club;
Identificarea zonelor geografice unde se impune sa actionam si intocmirea listei cu Cluburile Rotary din acea zona .
Contactarea Rotary Cluburilor locale si incheierea de parteneriate ;
Colaborarea cu Ministerul de Externe ,precum si cel al Artei si Culturii ptr. Diseminarea informatiei si prin retelele proprii;
Incheierea unui parteneriat cu unul din curierii rapizi TNT, DHL sau Fedex ptr. Trimiterea gratuita a materialelor in strainatate;
Inceperea diligentelor de promovare a filmului in media locala utilizand personalitatile de prim rang inrolate in Fundatia Rotary din zona de interes;
Transmiterea DVD -ului Cluburilor partenere cu solicitarea expresa de a mediatiza pe plan local realitatile romanesti.
Imputernicirea personalitatilor romane (din cadrul societatii civile / MAE) de a vizita Cluburile Rotary externe in vederea sustinerii mesajului romanesc in strainatate;
Organizarea de mese rotunde in cadrul media locala, in spiritul „Ziua Romaniei” spre a prezenta Romania in adevarata ei valoare;

Evaluarea programului/proiectului/actiunii
Monitorizarea mass-media locala spre a verifica insusirea lobby-ului romanesc
Feedback din partea comunitatilor vizate, urmare a eforturilor Rotary Club
Initierea de parteneriate intercluburi dintre fundatia Rotary Club Constanta si cea omoloaga din zona vizata, spre a avea un canal de comunicare direct si corect inter-tari cu privire la problemele evidentiate in zona focus;
Initierea de parteneriate intre Fundatia Rotary Club externa si Asociatia diasporei din zona focus, in vederea coagularii acestora prin actiuni comune;
Repozitionarea asociatiei romane a diasporei focus in fata administratiei locale, prin lansarea de programe comune de prevenire a actiunilor negative;
Rezultatele scontate
evidentierea de mesaje pozitive in media locala va demonstra succesul actiunilor noastre, in contextul in care membrii Rotary Club din strainatate sunt extrem de atent selectionati si foarte puternici relational; se va conta inclusiv pe forta contactelor personale in acest demers mediatic
Mijloace de promovare – popularizare
se va propune fundatiilor omoloage realizarea de proiecte sociale in parteneriat, spre a da greutate actiunilor romanesti in zona vizata; oferirea de proiecte „ready made in Romania” va demonstra forta fundatiei noastre atunci cand initiem astfel de demersuri internationale.
Proiectele sociale in parteneriat vor beneficia de promovare locala prin :
Conferinte de presa, materiale promotionale, emisiuni radio, emisiuni in direct Constanta – XXX (xxx= orasul targetat)
Mese rotunde organizate intre Guvernatorul districtului 2241 Romania si republica Moldova si omologul dumnealui din zona de interes extern;

Beneficiarii proiectului
Consideram ca beneficiarii directi ai acestui proiect suntem noi toti, romanii din tara dar si din diaspora, ptr. Ca:
Imaginea pozitiva realizata Romaniei este un plus ptr. Noi toti;
Comunicarea dintre Fundatiile Rotary din Romania si din tarile unde se inregistreaza evenimente sensibile va conduce la realizarea altui canal de informatii, de acuratete, informatii care vor fi dirijate catre institutiile interesate;
Diaspora locala va beneficia de o imagine pozitiva, nemaifiind afectata atat de puternic de evenimentele reprobabile curente puse in carca natiunii romane, in ansamblul ei;
Din experienta anterioara, toti cei care ne-au vizitat si au beneficiat de asistenta noastra, au apreciat Romania la adevarata ei valoare si s-au transformat in ambasadori voluntari ai tarii noastre in exterior.
Dovada a celor prezentate mai sus, sta faptul ca daca in 106 ani Romania a fost vizitata de 6 Guvernatori ai Fundatiei Rotary International, ultimul ne-a vizitat chiar anul trecut, iar evaluarea prestatiei noastre a fost una calduroasa!

Initiatori
Cristian Tiru
Radu Mihailov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *