Recital Caritabil Alexander Dubach

Alexandre Dubach – Integrala Capriciilor lui Paganini – Anteneul Roman, 31 Octombrie.

Recital Extraordinar de Muzica Clasica

Inclus de Joachim Hartnack printre “Mari violonişti  ai timpului nostru”, Alexandre Dubach va intrerpreta Integrala Capriciilor pentru Vioara Solo  – Niccolo Paganini, sambata 31 Octombrie, ora 19.00 la Ateneu, Bucuresti.Sigla_Onu

Organizatorii evenimentului  – Fundatia Rotary Club Constanta impreuna cu Filarmonica George Enescu, inaltul patronaj al Sistemului ONU in Romania – doresc sa vina in ajutorul Elevilor constănţeni de la Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân”, si sa le ofere ocazia de a câştiga marele premiu la un concurs organizat de NASA.  (Elevii au avut ca temă proiectarea unei staţii spaţiale cu un anumit număr de locuitori care pot convieţui pe această staţie. Câştigătorii primesc ca premiu o vizită la NASA, unde timp de trei zile lucreaza contracronometru la o alta tema similara, dar pentru care trebuie să îşi asigure din fonduri proprii călătoria si cazarea în Statele Unite.)

Dubach_Poza

Cine este Alexandre Dubach?Alexandre Dubach

Talent autentic, Alexandre Dubach este un violonist dotat cu o uşurinţă instrumentală , o virtuozitate ce impresionează deplin auditoriul….
Tehnica excelentă, intensitatea expresiei, bogăţia imaginaţiei, forţa fascinantă a interpretării sunt doar câteva dintre comentariile ce schiţează portretul violonistului elveţian Alexandre Dubach.
Studiile de vioară începute în oraşul natal Thun, la vârsta de 7 ani, cu profesoara Elisabeth Schoni  au fost urmate cu doi ani mai târziu de primul success – obţinerea Premiului I la Concursul Naţional de la Lausanne(1964). Ulterior tânărul violonist s-a numărat printre laureaţii concursurilor internaţionale de la Senigallia, Sion, Viena, Napoli ,Freiburg. Dintre acestea, un moment important l-a constituit câştigarea Premiului “Rodolfo Lipizer”la Gorizia (1986).
Absolvent al Conservatorului de la Fribourg cu cea mai înaltă distincţie (disciplinele de virtuozitate şi pedagogie vioară), Dubach a  beneficiat pe parcursul timpului de îndrumarea unor binecunoscuţi maeştri ca Yehudi Menuhin,Nathan Milstein, Ulrich Lehmann, Salvatore Accardo.
A debutat ca solist la 15 ani cu  Concertul de Mendelssohn alături de Tonhalle Orchestra din Zurich, orchestră la care ulterior avea să activeze  în calitate de concert maestru. S-a numărat printre violoniştii preferaţi ai  Maestrului Sergiu Celibidache cu care a colaborat în câteva rânduri.
Prezenţă activă pe scene de concert europene ca solist, sau în recitaluri cu repertorii diverse, tălmăcite la cele mai înalte cote artistice, Alexander Dubach este procupat, la rândul său de formarea tinerilor violonişti. Stau mărturie cursurile de măiestrie susţinute la Castel del Monte, Zurich, Sion.
Recunoaşterea meritelor sale o constituie titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Thun,distincţie ce I-a fost acordată în anul 2000.
De un real succes s-a bucurat editarea seriei de Cd-uri  cu integrala  concertelor de vioară de Paganini înregistrate de artist cu Orchestra Filarmonicii din Monte-Carlo (dirijor Lawrence Foster),editate de Casa de discuri Claves, Alexandre Dubach  fiind  şi autorul cadenţelor la câteva dintre ele. Comentarii elogioase despre această realizare au fost publicate în cartea “Mari violonişti  ai timpului nostru” de Joachim Hartnack. Excelent primit a fost CD-ul cu cele 24 de Capricii pentru vioară solo de N.Paganini.
In 2007 artistul a interpretat Concertul nr.3 de Paganini, cu Filarmonica din Praga  şi  Filarmonica din Sibiu (concert inclus în cadrul manifestărilor ce au marcat proiectul Sibiu- Capitală Culturală a Europei 2007).
In ultimii doi ani artistul a  concertat intens  susţinând un lung turneu în  China (Pekin,Shangai etc.), apariţii ca solist sau în formaţii camerale în Italia,Germania,Franţa, Bulgaria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *